Κοστέλο: Η Αξιολόγηση του Προγράμματος θα Ανοίξει τον Δρόμο στις Συζητήσεις για Ελάφρυνση του Χρέους

Κοστέλο: Η Αξιολόγηση του Προγράμματος θα Ανοίξει τον Δρόμο στις Συζητήσεις για Ελάφρυνση του Χρέους
energia.gr
Τρι, 1 Δεκεμβρίου 2015 - 08:07
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την Δευτέρα στο 26ο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Συμφωνία μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου για τον ΑΔΜΗΕ
Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2016, ανοίγοντας τον δρόμο για τις συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους, είπε ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, μιλώντας την Δευτέρα στο 26ο Συνέδριο «Η ώρα της ελληνικής οικονομίας», που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «το ζήτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους, αλλά το πώς και με ποιους όρους».

Για να συνεχίσει, λέγοντας ότι «προφανώς και θα υπάρχουν συνθήκες για τη νέα ελάφρυνση του χρέους: να εφαρμόζει (η κυβέρνηση) πλήρως το πρόγραμμα και να είναι σαφής ως προς τις μακροπρόθεσμες πολιτικές». Προσέθεσε δε, ότι πρέπει να εξεταστεί η δομή του χρέους, καθώς υπάρχει μεγάλη απαίτηση αποπληρωμής το 2022, και θα πρέπει οι αποπληρωμές να είναι προσιτές σε ετήσια βάση. «Θα πρέπει να δούμε και πώς μπορούν να ενσωματωθούν και οι αναπάντεχες εξελίξεις. Είναι κρίσιμο να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το πρόγραμμα», επισήμανε.

Η ομιλία του κ. Κοστέλο ξεκίνησε με την ανάδειξη των ευχάριστων εκπλήξεων στο μέτωπο της ύφεσης. Όπως είπε η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας ίσως να είναι μεγαλύτερη από τις προβλέψεις της Κομισιόν, καθώς τα στοιχεία τρίτου τριμήνου ήταν καλύτερα του αναμενόμενου.  Η ελληνική οικονομία, είπε, αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από ό,τι ανέμεναν οι θεσμοί, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι η μεταβολή του ΑΕΠ θα κινηθεί εφέτος πέριξ του 0%, ενώ δεν είναι απαραίτητο να είναι αρνητική το 2016.

Ωστόσο ο κ. Κοστέλο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αναφορικά με την πορεία εφαρμογής του προγράμματος και τα επόμενα βήματα, από διαφάνειες οι οποίες παρουσιάστηκαν στην ομιλία του κ. Κοστέλο, προκύπτει ότι έως τις 11 Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους δανειστές το νομοθετικό (όπου απαιτείται) περιεχόμενο της δεύτερης λίστας προαπαιτούμενων που αφορά σε: κόκκινα δάνεια, ΑΔΜΗΕ, νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο τομέα και εργασιακά.

Στην πρώτη αξιολόγηση ενέταξε την ανάγκη λήψης μέτρων για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, τις αλλαγές στη φορολογία εσόδων, την ενίσχυση αγοράς ηλεκτρισμού και τη δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα εσόδων (ανεξαρτητοποίηση της ΓΓΔΕ).

Εάν είναι έτοιμη η κυβέρνηση θα επανέλθουμε αρχές Ιανουαρίου, επισήμανε, προσθέτοντας ότι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος.

Ειδικά για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ερωτηθείς για τις πληροφορίες σχετικά με επικείμενη αύξηση των εισφορών ο κ. Κοστέλο δήλωσε αντίθετος στις σκέψεις για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, λέγοντας πως αυτή δεν θα βοηθήσει στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Πρόσθεσε δε ότι «πρέπει να δούμε το σύνολο της μεταρρύθμισης. Θα δούμε και τη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδημάτων». Είπε ότι οι θεσμοί αναμένουν προτάσεις από το υπουργείο Εργασίας οποτεδήποτε, πιθανόν και εντός του Δεκεμβρίου, για να αρχίσει η συζήτηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Επίσης ανέφερε ότι «το ελληνικό σύστημα παρέχει αντικίνητρα για να παραμένει κάποιος στην αγορά εργασίας», αλλά διευκρίνισε πως πάρα πολλές οικογένειες έχουν ως μοναδικό εισόδημα μία σύνταξη, «οπότε θα πρέπει να εξετασθεί και αυτό το θέμα».

Ο κ. Κοστέλο αναφέρθηκε και στον τραπεζικό τομέα και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πλέον ο κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων στην Ελλάδα.

Παράλληλα επισήμανε ότι -αν και είναι πολύ δύσκολο να απαντηθεί πότε θα αρθούν τα capital controls- εάν μια επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συνοδευτεί με μία επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι μπορούν να περιοριστούν ταχύτερα.