Τσίπρας: Η Ελλάδα Δίνει Προτεραιότητα στην Ανάγκη Να Αποτραπεί ο Κίνδυνος Μετατόπισης της Κλιματικής Αλλαγής

Τσίπρας: Η Ελλάδα Δίνει Προτεραιότητα στην Ανάγκη Να Αποτραπεί ο Κίνδυνος Μετατόπισης της Κλιματικής Αλλαγής
energia.gr
Τρι, 1 Δεκεμβρίου 2015 - 07:54
«Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα. Και θα πρέπει να προχωρήσουμε - εδώ και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι
«Η Ελλάδα, που αυτή τη στιγμή βιώνει μια άνευ προηγουμένου προσφυγική κρίση και την ανθρώπινη απόγνωση, δίνει πολιτική προτεραιότητα στην ανάγκη να αποτραπεί ο κίνδυνος μετατόπισης της κλιματικής αλλαγής. Δεν θα επιτρέψουμε στις μελλοντικές γενιές να μας κατηγορήσουν ότι δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Είμαστε εδώ για να κάνουμε ιστορικά βήματα. Και θα πρέπει να προχωρήσουμε, εδώ και τώρα», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα που πραγματοποιείται στο Παρίσι.

«Η Σύνοδος αυτή», σημείωσε, «πρέπει να αποτελέσει ιστορική καμπή. Πρέπει να επιταχυνθεί η παγκόσμια μετάβαση σε μια φιλική προς το κλίμα, βιώσιμη κοινωνία».

«Η διαδικασία του οικολογικού μετασχηματισμού των κοινωνιών μας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την κοινωνική αλλαγή, με την προοπτική μιας παγκόσμιας κοινότητας χωρίς ανισότητες», επισήμανε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε ότι «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε πολιτικές αποφάσεις για το μέλλον αυτού του πλανήτη, με βάση τη μεγιστοποίηση του κέρδους. Δεν μπορούμε να παραχωρήσουμε τη ζωή μας στις αγορές και τις πολυεθνικές εταιρείες».

ΥΠΕΝ: Νομικά δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα

Χθες, ξεκίνησαν στο Παρίσι οι εργασίες της κρίσιμης 21 ης διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, στην οποία συμμετέχουν αντιπροσωπείες όλων των χωρών του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση κορυφής που έγινε στο πλαίσιο της έναρξης της διάσκεψης, ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Τσιρώνη.

Η κρισιμότητα της Διάσκεψης των Παρισίων έγκειται στο γεγονός ότι πλέον το Πρωτόκολλο του Κιότο περατώθηκε και συνεπώς χρειάζεται να υιοθετηθεί μια νέα παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα που θα τεθεί σε ισχύ μετά το 2020.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης, «η Ελλάδα, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει θέσει ως όραμά της για τη νέα συμφωνία το στόχο να περιοριστεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας της επιφάνειας κάτω από τους 2 °C έως το τέλος του αιώνα – σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή- προκειμένου να αποφευχθούν οι πλέον επικίνδυνες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στο Παρίσι επιδιώκει την επίτευξη μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει υποχρεώσεις για όλα τα συμβαλλόμενα μέρη και θα πληροί τα ακόλουθα βασικά κριτήρια:

· να συμβάλλει στη δημιουργία ενός κοινού νομικού πλαισίου που θα ισχύει σε όλες τις χώρες

· να περιλάβει σαφείς, δίκαιους και φιλόδοξους στόχους για όλους με βάση τις εξελισσόμενες οικονομικές και εθνικές περιστάσεις

· να αναθεωρείται τακτικά με σκοπό την υιοθέτηση πιο φιλόδοξων εθνικών στόχων με βάση τα τρέχοντα επιστημονικά και οικονομικά δεδομένα έτσι ώστε να επιτευχθεί ο μακροπρόθεσμος στόχος του περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στους 2 °C

· να θεσπιστεί ένα αποτελεσματικό σύστημα διαφάνειας και λογοδοσίας

Οι εργασίες της 21ης Διάσκεψης θα διαρκέσουν έως τις 11 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει ενεργά στις διαπραγματεύσεις με ομάδα εμπειρογνωμόνων.