Η Αιολική Ενέργεια Μπορεί να Καλύψει Πλήρως την Παγκόσμια Ζήτηση για Ηλεκτρική Ενέργεια

Η Αιολική Ενέργεια Μπορεί να Καλύψει Πλήρως την Παγκόσμια Ζήτηση για Ηλεκτρική Ενέργεια
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 25 Οκτωβρίου 2019 - 20:19

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) υποστηρίζει ότι η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να καλύψει το σύνολο της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και ότι αναμένει πως θα αλλάξει τα δεδομένα για τα ενεργειακά συστήματα. Η τελευταία έκθεση 

του ΙΕΑ, Offshore Wind Outlook 2019, αναφέρει ότι η μείωση του κόστους των υπεράκτιων εγκαταστάσεων αιολικής ενέργειας θα τις καταστήσει ευθέως ανταγωνιστικές με την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, εντός της προσεχούς δεκαετίας, προβλέποντας ότι το μέσο κόστος του παραγόμενου, από την υπεράκτια αιολική ενέργεια, ρεύματος θα μειωθεί κατά 40% έως το 2030.

Ο IEA υποστηρίζει, επίσης, ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας που αντικαθιστούν τα ορυκτά καύσιμα, είναι καίριας σημασίας για την επίτευξη του ορίου μέσης αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου, πράγμα που θα συμβάλει ώστε να μην υπερθερμανθεί ο πλανήτης, και η επέκταση των υπεράκτιων αιολικών  πάρκων θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αποτρέψει τις εκπομπές 5-7 δις. τόνων CO2 από τον τομέα της ενέργειας, παγκοσμίως. «Την περασμένη δεκαετία, δύο σημαντικοί τομείς τεχνολογικής καινοτομίας κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα του ενεργειακού συστήματος, μειώνοντας σημαντικά το κόστος της: η επανάσταση του σχιστολιθικού πετρελαίου και η άνοδος των φωτοβολταϊκών», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Δρ. Φατίχ Μπιρόλ και πρόσθεσε: «Η υπεράκτια αιολική ενέργεια έχει τη δυνατότητα να ανέβει ψηλά στην κλίμακα αξιολόγησης, από άποψης κάθετης μείωσης του κόστους.»

Η έκθεση του IEA επισημαίνει ότι οι διαρκείς προσθήκες δυναμικότητας θα χρειαστεί να προσεγγίσουν τα 40 γιγαβάτ, ετησίως κατά την επόμενη δεκαετία,  ώστε να εκπληρωθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Το Offshore Wind Outlook 2019 αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη έκθεση για το θέμα έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς συνδυάζει τις τελευταίες τεχνολογίες και τις εξελίξεις της αγοράς με μια νέα γεωσκοπική ανάλυση, που χαρτογραφεί την ταχύτητα και την ποιότητα του ανέμου, κατά μήκος εκατοντάδων χιλιάδων χιλιομέτρων ακτογραμμής ανά τον κόσμο. Τα συμπεράσματα που παρουσιάζονται στην έκθεση αποτελούν τον προάγγελο του πλήρους World Energy Outlook 2019, που αναμένεται να δημοσιευθεί στις 13 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της προκαταρκτικής έκθεσης, η Ευρώπη αναμένεται να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης αυτής της ακμάζουσας τεχνολογίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ακολουθούμενη από την Κίνα και άλλες χώρες του πλανήτη.

Ο ΙΕΑ διαπιστώνει ότι η υπεράκτια αιολική δυναμικότητα, παγκοσμίως, μπορεί να αυξηθεί κατά 15 φορές και να προσελκύσει επενδύσεις περίπου 1 τρισ. δολαρίων έως το 2040.

Η Ευρώπη πρωτοπορεί στην υπεράκτια αιολική τεχνολογία. Σήμερα, το δυναμικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε υπεράκτιες αιολικές εγκαταστάσεις ανέρχεται σχεδόν σε 20 γιγαβάτ, τα οποία, με τη βοήθεια των κατάλληλων πολιτικών αναμένεται να ανέλθουν σε περίπου 130 γιγαβάτ έως το 2040. Ωστόσο, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση πετύχει τους στόχους για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα, η συνολική χωρητικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας μπορεί να αυξηθεί ακόμη και στα 180 γιγαβάτ έως το 2040 για να καταστεί η μεγαλύτερη μοναδιαία πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας .

Η Κίνα αναμένεται, επίσης, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. Η τεχνολογία είναι ιδιαίτερα ελκυστική στην Κίνα, επειδή οι εν λόγω μονάδες μπορούν να κατασκευαστούν πλησίον των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας στην ανατολική και νότια πλευρά της χώρας. Έως το 2025, η Κίνα ενδέχεται να διαθέτει τη μεγαλύτερη υπεράκτια αιολική δυναμικότητα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, ξεπερνώντας ακόμη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η δυναμικότητα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων του ασιατικού γίγαντα πρόκειται να αυξηθεί από 4 γιγαβάτ, σήμερα, σε 110 γιγαβάτ έως το 2040. Με την εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών που θα πληρούν τους πιο αυστηρούς παγκόσμιους στόχους για την αειφόρο ενέργεια, η δυναμικότητα αυτή  θα μπορούσε να ανέλθει ακόμη και στα 170 γιγαβάτ!

«Η υπεράκτια αιολική ενέργεια παρέχει σήμερα μόλις το 0,3% της παγκόσμιας παραγωγής ενέργειας, αλλά το δυναμικό της είναι τεράστιο», δήλωσε ο Δρ. Μπιρόλ και πρόσθεσε: «Ολοένα και περισσότερο από αυτό το δυναμικό έρχεται στο προσκήνιο, αλλά χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά από τις κυβερνήσεις και τη βιομηχανία ώστε να καταστεί ο άξονας της μετάβασης στην καθαρή ενέργειας.»

Όσον αφορά στη συμβολή της βιομηχανίας, αυτή πρέπει να προωθήσει την ταχεία ανάπτυξη της τεχνολογίας έτσι ώστε οι ανεμογεννήτριες να συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε μέγεθος και ισχύ, κάτι που θα αποφέρει σημαντικότερες επιδόσεις και μειώσεις του κόστους που θα καταστήσουν δυνατή την ανταγωνιστικότητα της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας. 

Τέλος, αναδύονται τεράστιες επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου ώστε να αξιοποιήσουν την τεχνογνωσία τους σε υπεράκτια πάρκα. Το εκτιμώμενο 40% του κόστους λειτουργίας ενός υπεράκτιου έργου αιολικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής και συντήρησής του, έχει σημαντικές συνέργειες με τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην ανοικτή θάλασσα. Τούτο μεταφράζεται σε μια δυνητική αγορά ύψους 400 δισ. δολαρίων κατά τις επόμενες δύο δεκαετίες.